Bama
este o planta cu fructe comestibile, utilizata la o gama larga de
preparate culinare si cu foarte multe avantaje pentru sanatate.
Partea comestibila este sub forma unei pastai de lungime 7-20 cm si
contine numeroase seminte. Cultivarea bamelor poate fi o afacere
foarte reusita datoria pretului mare de vanzare si a cererii mari pe
piata.
Ca
preparate culinare cu bame putem gati supe, sosuri, salate, tocanite,
preparate la aburi, muraturi si multe alte mixuri de garnituri.
Datorita
continutului mare de vitamine bamele au beneficii foarte importante
pentru sanatate cum ar fi: pentru gravide in dezvoltarea si
contributia la sanatatea sistemului nervos al fatului , pentru
diabetici – stabilizarea glicemiei- nivelul zaharului din sange,
elimna toxinele de la nivelul ficatului, reduc nivelul
colesterolului. Datorita numarului redus de calorii, sunt foarte
indicate si dau foarte bune rezultate in diete de slabire. Avand un
continut mare de calciu previn bolile specifice sistemului osos.
Cultivarea
bamelor se face in luna mai spre iunie, iar recoltarea in
iulie-august. Foarte important de stiut este ca bamele nu se coleg
coapte. Culegerea si starea optima de consum este cand inca sunt
verzi si au o lungime de 7-8 cm. Daca nu sunt culese la timp, bamele
devin galbui-lemnoase, nu mai pot fi consumate doar utilizate pentru
seminte. Iarasi foarte important este ca bamele trebuie imediat
depozitate la rece dupa recoltare, se oxideaza repede si nu mai pot
fi consumate.
Ca
pret de vanzare bamele se vand cam la 12 – 15 lei / kg bame
proaspete si 15-30 lei / kg bame congelate prin magazine. Ca
profitabilitate - cost seminte – productivitate, se estimeaza ca
venitul este de 5 ori valoarea investitiei. Productivitatea ar fi cam
1-1,5 tone/hectar. Cultivatorii sustin ca pentru cultivarea bamelor
o suprafata mai mica de cultivare este mult mai avantajoasa, in
primul rand ca e nevoie de o recoltare rapida si in al doilea rand o
suprafata mai mica poate fi monitorizata si administrata mai usor si
cu costuri mult mai mici.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu