Cultivarea alunului

  Alunul este o planta pomicola cultivata pentru calitatea deosebita a fructelor. Alunele de padure contin multiple substante nutritive avand efecte importante pentru sanatate. Datorita continutului de potasiu, magneziu, calciu, fier, fosfor, precumşi vitaminele, A, E, B1, PP, alunele au efecte deosebite in mentinerea tonusului muscular, buna functionare a ficatului, sanatatea ochilor, cresterea puterii de concentrare, digestie, anemie, fermitatea pielii, anti-imbatranire si multe altele.
    Alunul nu este o planta pretentioasa la conditii climatice sau sol, insa o plantatie pe un sol fertil poate conduce la o recolta mai bogata. In general un alun, care dispune de conditii optime, incepe sa intre pe rod de la varsta de 3 ani si are o durata de viata de aproximativ 40 de ani. Pentru cultura in tara noastra se folosesc speciile italiene pentru ca intra pe rod mai repede si au fructele mai mari, dintre cele mai utilizate Tonda dei Giffoni, Tonda Gentile Trilobata, Tonda Gentile Romana, Mortarella.
    Cat tine de productivitate la un calcul estimativ pe cultura pe 1ha se obtin pe o perioada de 15 ani, 3500 kg de alune ceea ce la pretul pe kg al alunelor ar iesi un profit de 35000 – 52500 lei/ anual. Aceasta bineinteles dupa ce cultura are varsta de 15 ani.
    La scara mica, estimanda o cultura pe 1000 mp sa zicem, am putea obtine in 5 ani de cultura 1200 – 1750 lei anual. In 10 ani de cultura ar fi 2300-3500 lei/anual. In 15 ani, un profit de 3500-5250 lei/anual. Aceste valori sunt calculate la pretul de 10-15 lei/kg alune in coaja pe o suprafata de doar 1000 mp.
    Pentru pasionati, exista si varianta de cultivare a alunilor micorizati cu trufe. O recolta care necesita o investitie mult mai mare (in timp ce un puiet de alun costa intre 5-15 lei in functie de soi si marime, un puiet de alun micorizat cu trufe va costa in jur de 40-60 lei bucata). Desi investitia e mult mai mare, tinand cont de pretul trufelor, si profiturile vor fi pe masura.
    Cultivarea alunului, desi este o afacere care se dezvolta in timp, este acel gen de afacere care de la an la an ofera tot mai mult cu tot mai putine eforturi. O afacere care in 15-20 de ani poate genera profituri foarte mari cu minimum de efort. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu