Idei de afaceri : Gratare de gradina (gratare de curte)



Descriere: Agitatia tot mai mare din mediul urban i-a facut pe tot mai multi oameni sa innebuneasca, pe alti insa sa achizitioneze proprietati in afara orasului, adevarate locuri de relaxare si alimentare cu energie. Astfel domeniul articolelor de gradina a simtit in ultimii ani o usoara crestere, atat la capitolul accesorii decorative, cat si la cele functionale. Ce au inceput sa prinda si sa fie tot mai cautate sunt asa numitele gratare de gradina (gratarele de curte). Acestea spre deosebire de gratarele obisnuite, sunt adevarate constructii, concepute pentru utilizare statica si avand multiple intrebuintari, de exemplu sunt prevazute, pe langa gratarul principal, cu afumatoare, rotisoare, plite, cuptoare, practic spaima oricarui porc.

Cu un asemenea gratar de gradina se pot realizat o mutitudine de preparate cum ar fi: carnea prajita pe gratar de orice fel, afumarea carnii sau a preparatelor din carne, pizza, paine de casa, placinte, cozonac si multe altele.
Ca orice constructie, totul incepe cu o fundatie, in cazul de fata constructia fiind de mici dimensiuni, fundatia consta in turnarea unei placi de beton. Pe suprafata placii se incepe apoi ridicarea peretilor de carmida a cuptorului. Nimeni nu foloseste un anumit tip de carmida, unii folosesc caramida plina, altii boltari, altii bca. Recomandat ar fi caramida plina, desi la capitolul rigiditate nu ar aduce un mai mare avantaj fata de restul, s-ar putea ca in cazul utilizarii caramizii pline, caldura, mai ales in cazul proiectarii partii unde se afla cuptorul,  sa fie mentinuta mai bine. 
Partile unui asemenea gratar sunt : gratarul principal care poate fi folosit in diferite moduri, pe jar, pt copt sau cu ados de gratar metalic pentru fript, plita care e prevazuta cu partea metalica iar focul se face sub aceasta parte, e  utilizata pentru prajit, fript, incalzit,(partea din gratar cu plita, poate fi dotata cu usite, de fapt plita si simuleaza o soba traditionala) spatii de depozitare, construite ca o anexa lipta gratarului, utilizate pentru scos preparatele si bineinteles hornul. La cerere pentru clienti pot fi prevazute goluri in zidarie pentru rotisoare sau depozitari de lemne si/sau carbuni.
Desi e o constructie de mici dimensiuni, nu e indicat sa va apucati singuri in cazul in care nu va pricepeti deloc la structurile de zidarie. Ar fi foarte indicata colaborarea cu un zidar in acest caz. In cautarile zidarilor, e bine sa va orientati spre asa numitii "zidari rurali", care in timpul liber sunt si tamplari, care au facut cu siguranta cel putin o afumatoare sau un cuptor de paine. E o metoda numita :  a obtine know-how cu costul unui shpritz si poate, cine stie, o colaborare de viitor deosebita.
Preturile pentru cel mai simplu gratar de gradina incep de la 2000 de lei si merg pana la 4000-5000 de lei (pentru modele mai complexe), iar fiind o constructie de caramida, totul poate fi terminat  intr-o singura zi. 
Hai sa vedem cateva modele:








Resurse necesare: - documentarea intensa ( asta presupune nu numai uitatul la poze, ci sunatul de producatori, cerere de detalii (din perspectiva clientului doritor, aparent stupid si curios in ceea ce priveste procesul), luatul de notite, schite, studierea functionalitatii, studierea materialelor optime, calculul si analiza preturilor pentru materiale).
         - cautarea zidarului potrivit 
        - primii clienti (acestia vin din cunostinte pentru care se fac proiecte aproape pe gratis (dar tot cu un pic de profit :P ) , pentru experimente, poze si conceperea catalogului de realizari) 
       - promovarea intensa offline si online a produselor (o promovarea buna trebuie sa fie facuta astfel incat clientul nu sa devina curios, ci pur si simplu sa saliveze gandindu-se la ce ii poate oferi produsul dvs, deci mare accent pe mesaj) 
Avantaje: - domeniu in crestere 
    - investitie f. mica 
   - profituri f. mari raportate la investitie si la timp de manopera 
   - produs final de un mare efect, absolut esential oamenilor din ziua de azi care sunt dispusi sa plateasca oricat pentru a-si alimenta insuficientele cauzate de ego. 
    - munca distractiva, in aer liber  
Dezavantaje: - necesita colaborari cu personaje "de specialitate" , drunken masters
Concluzii: Ce frumos ar fi pentru client ca in loc sa-si serveasca prietenii cu cartofi prajiti la disc imbibati in insoare de slanina arsa, sa-i serveasca cu un peste aromat prajit la gratar, cu o pizza facuta pe loc sau cu un porc speriat infipt fara voia lui in rotisor. Dupa principiul : cand nu poti invinge atractia obezitatii, trebuie sa o inviti la dans. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu