Idei de afaceri : Anticariat online

Descriere: Aceasta afacere consta in achizitia diferitelor carti si vanzarea acestora in regim de anticariat online prin intermediul unui site. Cu presiunile tot mai mari asupra drepturilor de autor, masuri de tip ACTA, in curand cateva dintre specificatiile tratatului vor fi aplicate, deja multe site-uri care ofereau download de carti s-au inchis. Romanul e greu de crezut ca isi va permite taxe online pentru a citi contra-cost o carte pe un site de specialitate, mai mult cititul pe calculator nu face deloc bine ochilor.

                 Pentru ca aceasta afacere sa aiba succes, e nevoie de o foarte buna organizare a procesului de achizitie, se  vor achiziona carti de calitate, in stare buna, cautate sau cunoscute de potentialii cititori. Se poate realiza un proces de achizitii asemanator anticariatelor offline, care cumpara cantitati mari de carti de la persoane fizice la pachet. O alta sursa de achizitii ar putea fi targurile de vechituri din multe orase, unde se pot achiziona carti in cantitati mari la preturi negociabile.
                 Multe carti de calitate, daca au vechime, sunt de scriitori renumiti si sunt si intr-o stare buna pot valora foarte mult pentru cunoscatori si colectionari. Un alt avantaj ar fi ca spre deosebire de multe alte produse, cartile vechi castiga in valoare. Desi multa lume considera ca cititul pe calculator este viitorul, acesta duce la o mai mare oboseala a cititorului si a ochilor acestuia decat modul de lecturare clasic.
Resurse necesare: - realizarea listelor de aprovizionare ( listele  vor contine carti cunoscute de autori renumiti)
                             - documentarea si cunoasterea foarte buna a pretului de anticariat (pt. a nu se ajunge in situatia de a vinde o carte mai ieftin decat pretul cu care a fost achizionata, de regula anticariatele corecte platesc aprox. jumatate din pretul cu care vor vinde)
                             - costuri de achizitie (acestea variaza si sunt negociabila in fiecare caz)
                             - disponibilitatea unei camere in locuinta destinata stocarii cartilor (stocarea poate fi facuta atat la sol, cat si pe rafturi )
                             - evidenta cartilor de pe stoc
                             - realizarea unui site/blog/magazin online pentru prezentarea si vanzarea cartilor
                             - pentru ca site-ul sa para cat mai profesionist, se vor face si poze pentru fiecare carte in parte, acest lucru va arata potentialului client calitatea in care este cartea, de asemenea pt fiecare carte in parte vor fi specificate pe site caracteristicile (titlu, autor, nr.pg.,ed., scurta descriere, editie daca e cazul)
Avantaje: - investitia se face treptat
                - preturile de achizitie sunt mereu negociabile
                - afacerea se poate desfasura cu usurinta la domiciliu
                - unele carti cu vechime pot valora sume inimaginabile
                - cartile bune si vechi castiga valoarea in timp
                - sunt sanse sa existe o intoarcere brusca a publicului la carti
                - publicul existent este bine targetat si fidel
Dezavantaje: - pot aparea la achizitiile la pachet, unde se pot gasi si carti care au o valoarea f. mica
                      - greu de atins mase mari de public
Concluzii: Daca se pune accent pe achizitii de calitate si pe o strategie de preturi convenabila (cartile noi in magazine fiind la preturi f. mari) succesul in aceasta afacere este garantat.

2 comentarii:

  1. Desi intradevar e mult de munca pentru o astfel de afacere online si sunt multi concurenti, cartile sunt unul dintre produsele care se preteaza foarte bine acestui mediu si conditiilor impuse de vanzare si ma refer aici la faptul ca produsul nu este vazut live si incercat anterior cumpararii. Cartile intra in categoria produselor sa zicem standardizate - acelasi produs nu difera foarte multe de la magazin la magazin motiv pentru care se lovesc mai putin de efectul de risc la cumpararea online. Pentru cei pe care ii tenteaza o astfel de afacere, va recomand sa testati uCoz pentru crearea site-ului. cu optiunile pe care le ofera, cred ca se va dovedi potrivit cerintelor unui astfel de proiect.

    RăspundețiȘtergere

  2. Anticariatul pe langa faptul ca este mai ieftin, este vorba si de mirosul placut de vechi pe care numai intr-un anticariat poti avea, aici poti simti mirosul trecutului

    RăspundețiȘtergere